''KARŞI ÇIKIYORSANIZ BU ENERJİYİ KULLANMAYIN''
Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan, HES'lere karşı çıkanlara ilginç tepki: ''Karşı çıkıyorsanız bu enerjiyi kullanmayın.''
Kayseri - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, HES projelerine ve yerli enerji üretimine karşı çıkan sivil toplum örgütleriyle çevrecilerin gösterdiği tepkiyi masum bulmadığını söyledi. Bakan Yıldız, ''Madem karşı çıkıyorsunuz o zaman bu enerjiyi kullanmayın'' dedi.
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi konferans salonunda düzenlenen toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, ENERJİ VERİMLİLİĞİ DERNEĞİ Genel Başkanı Erkan Gürkan, Başkanvekilleri Adnan ulubaş, Ali Koç konuşmacı olarak katıldı. Türkiye Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) tarafından düzenlenen Türkiye Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışmaları raporu ile 'Türkiye'nin enarji ve iklim odaklı Yeşil Ekonomiye' geçiş konulu programı tanıtıldı.
DÜŞÜK KARBON EKONOMİSİ
Yeşil Enerji ve Ekonominin yeterince anlaşılmadığını belirten, projenin akademik lideri Prof.Dr. Murat Kasımoğlu, Türkiye'nin üretim gücünün artırılması, düşük karbon ekonomisi veya ''Yeşil Ekonomi'' olarak adlandırılan yeni projeye geçişin bir an önce başlatılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Kasımoğlu, ''Türkiye'nin Enerji Araştırmaları Enstitüsü mutlaka kurulmalıdır. Türkiye Karbon yapılanması konusunda yeni bir çalışma yapmalıdır. Yani, çevreyle ilgili yeşil ekonomi projesi yoksa, şirketler zorlanacaktır. Şirketler bu konuda desteklenmelidir'' dedi.
24 SAAT ENERJİYE ALIŞTIK
Bakan Taner YILDIZ, enerji verimliliği çalışmalarının ve raporunun bakanlığın enerji stratejilerine önemli katkı yaptığını söyledi. Yıldız dünyanın ilk halindeki gibi kirsiz lekesi ve yeşil olmasını istediklerini belirterek ''Her yaptığınız işlem, 4 ana unsurdan alınan hava, su, ateş ve topraktan alınan unsurlar olsada bir değişiklik yapıyorsunuz. Coğrafyasını, fiziğini bir şeylerini değiştiriyorsunuz. Bu çalışmalar, herşeyi aslına ana temaya dönüştürme çalışmalarıdır'' dedi.
Hem temiz bir dünya, hemde refahı sağlayacak şartlar istendiğini kaydeden bakan Yıldız, ''Eğer, bir ülke büyümemeye karar verirse bir problem yok. Ama büyümeye karar vermişseniz, düzgün ve enerji ihtiyacını karşılayacak biçimde yapacaksınız. Herşeye temiz enerji ile yapıyoruz. Her taraf yeşil ama, ufak bir eksikliğimiz var, 24 saatin 4 saatinde elektrik olmayacak derseniz bunu kimse kabul etmez. Hepimiz 24 saat enerjiye alıştık. İster Enerji Bakanlığı, İster Çevre Bakanlığı olsun, hepsinin altında bu yatar'' diye konuştu.
HERŞEYE KARŞI OLANLAR KARAR VERSİN
Santral yapımlarılya ilgili itirazları masum bulmadığını belirten bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Zaman zaman iyi niyetli, spekülatif bazı sivil toplum örgütleri, eylem yaparak, HES'lere karşıyız diyor. Bir kısmı haklı, bir kısmı haksız. Bir kısmı kuşlar uçamıyor, rüzgar olmaz diyor. Şu anda üç tarafı denizlerle kaplı türkiyenin bu kıyılarda 436 projesi var, hepsine itiraz var. Bu itirazları çok masum bulmam. Türkiye'nin turizm de bizim zenginliğimiz. Ben burada sivil toplum örgütlerimize bir mesaj veriyorum. Onların mesajlarını alıyorum. Oturup birlikte çay kahva içeriz. Oturup, birbirleriyle herşeye karşı olanlar kendi ararlarında konuşsunlar. Bir karar versinler. Enerji ihtiyacımızı hangi kalemden yapacağız, buna karar versinler. Biz omuzlarında 73 milyonun sorumluluğunu taşıyan sorumlu insanlarız. Güneşten, rüzgardan ve yerli kaynaklardan olmak üzere bu enerjileri üreteceğiz. Benden sonrası tufan diye daha kirli bir dünya bırakamayız. Sivil toplum örgütlerine soruyoruz. Yerli üretim kaynaklarının yüzde 25'ini ancak üretebiliyoruz. Madem karşı çıkıyorsunuz o zaman bu enerjileri, yerli enerjileri kullanmayın. Bizim amacımız bu enerjiyi elde edip, daha verimli kullanmak. Tasarruf edersen, en az yüzde 12 tasarruf edebiliriz.''
SİYASİ İSTİKRAR FİYATI ARTIRDI
Bakan Yıldız, elektrik hizmetlerinde yalnızca vatandaşa ve sanayiciye enerjinin özel sektör eliyle götürülmesi için yapıldığını belirtti. Elektrikteki kaçakların özel sektör tarafından daha iyi takip edileceğini belirten Yıldız, ''Avrupadaki abone başına düşen 800 doların üstüne çıktı. Toplam tutar 1.2 milyar dolar peşinatı olan bir iştir. Özel sektör bu ihaleye girerken, bu rakamları değerlendirmiştir. Bu rakamlar Türkiye'nin geleceğine ve istikrarına özellikle siyasi istikrara bakılarak verilmiştir. Pakistan'da sel Rusya'ya yangunlar var. Türkiyede bu açıdan istikrarlı ve güvenilir'' diye sözlerini tamamladı.